Utcai szociális munka

 

A lakótelepi utcai szociális munka a Család – és Gyermekjóléti Központ kötelező feladata, ha a lakosság lélekszáma eléri a 40 000 főt. Intézményünkben 2005-óta 2 fő végzi ezt a tevékenységet.

Kerületünkben a speciális ellátások keretében ez a munka elsősorban a forgalmas közlekedési csomópontokra (Széll Kálmán tér, Hűvösvölgy végállomás) valamint a Mammut Bevásárló központ és a Millenáris Park környékére koncentrálódik. Lakossági bejelentés vagy jelzőrendszertől kapott információ alapján a kerület teljes területét lefedi a szolgáltatás.

Délelőtt az iskolakerülő gyerekek felkutatásával foglalkozunk. Tapasztalatunk szerint a rendszeres iskolakerülés a szakellátásban élő gyerekekre jellemző leginkább. A fiatalokkal segítő beszélgetést folytatunk a probléma feltárása érdekében. Több alkalommal előforduló iskolakerülésről jelzést teszünk a gyám felé.

Délutáni és esti órákban a szabadidejüket közterületen vagy a bevásárlóközpontokban töltő gyerekek szokásainak feltérképezésével foglalkozunk. Az állandó csoportokat megszólítjuk és tájékoztatjuk őket munkánkról kötetlen beszélgetésekben ajánlunk alternatívákat az utcai csellengés helyett.

2012 májusában megnyitottunk az ERŐ(d)TÉR elnevezésű közösségi teret, amely az utcai szociális munka háttérbázisaként kínál lehetőségeket a szabadidő hasznos eltöltésére, alacsonyküszöbű szolgáltatás keretében.

 

Munkatársak

Balog Kata

utcai szociális munkás

+36/20-805-0405

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

Tóth Bence

utcai szociális munkás

+36/20-289-3077

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.