Utcai szociális munka

 

A lakótelepi utcai szociális munka a Család – és Gyermekjóléti Központ kötelező feladata, ha a lakosság lélekszáma eléri a 40 000 főt. Intézményünkben 2005-óta 2 fő végzi ezt a tevékenységet.

Kerületünkben a speciális ellátások keretében ez a munka elsősorban a forgalmas közlekedési csomópontokra (Széll Kálmán tér, Hűvösvölgy végállomás) valamint a Mammut Bevásárló központ és a Millenáris Park környékére koncentrálódik. Lakossági bejelentés vagy jelzőrendszertől kapott információ alapján a kerület teljes területét lefedi a szolgáltatás.

Délelőtt az iskolakerülő gyerekek felkutatásával foglalkozunk. Tapasztalatunk szerint a rendszeres iskolakerülés a szakellátásban élő gyerekekre jellemző leginkább. A fiatalokkal segítő beszélgetést folytatunk a probléma feltárása érdekében. Több alkalommal előforduló iskolakerülésről jelzést teszünk a gyám felé.

Délutáni és esti órákban a szabadidejüket közterületen vagy a bevásárlóközpontokban töltő gyerekek szokásainak feltérképezésével foglalkozunk. Az állandó csoportokat megszólítjuk és tájékoztatjuk őket munkánkról kötetlen beszélgetésekben ajánlunk alternatívákat az utcai csellengés helyett.

2012 májusában megnyitottunk az ERŐ(d)TÉR elnevezésű közösségi teret, amely az utcai szociális munka háttérbázisaként kínál lehetőségeket a szabadidő hasznos eltöltésére, alacsonyküszöbű szolgáltatás keretében.

 

Munkatárs neve
Telefonszáma

Beosztása


Balog Kata
+36/20-805-0405

Utcai szociális munkás


Tóth Bence
+36/20-289-3077

Utcai szociális munkás


Végsőné Nyíri Jolán

Asszisztens

 

KÉSZENLÉTI TELEFONÜGYELET

A Család- és Gyermekjóléti Központ, a nyitvatartási időn túl telefonos készenléti ügyeletet működtet. A felmerülő krízishelyzetekben történő azonnali, szakszerű segítségnyújtás, tanácsadás, vagy tájékoztatás céljából.

A készenléti ügyelet telefonszáma:

06-70/455-1776

Munkanapokon 18.00 órától reggel 8.00 óráig,

hétvégén és ünnepnapokon 0-24 óráig hívható.

 

 

 

GYERMEKVÉDŐ HÍVÓSZÁM

06-80/21 20 21

 

A nap 24 órájában ingyenesen hívható gyermekvédő hívószám (a gyermek veszélyeztetettségét jelző hívásra történő szakszerű, hatékony és időbeni reagálás biztosítása és elősegítése, függetlenül a jelzést tevő személyétől és annak jelzési kötelezettségétől)